Koninklijke onderscheidingen (2017-04-26 )

Drie Koninklijke onderscheidingen in Plan Noord II in Bolsward!

Eind april was het weer zover, onze koning Willem Alexander werd dit jaar 50 jaar en vierde zijn verjaardag groots. Ook de tijd voor Koninklijke Onderscheidingen. Drie bewoners in onze wijk Noord II kregen er dit jaar één. Ik vertel mijn verhaal zo ik het die dag beleeft heb.

’s morgens werd ik wakker en na het ontbijt ging ik naar Sneek. Het echtpaar Jongstra uit de Timmerstraat zou deze woensdag 26 april een Koninklijke onderscheiding krijgen. Vorig jaar had ik een aanbevelingsbrief voor Jan geschreven vanuit de buurtvereniging. Ik zit op dit moment tussen twee banen in en had zo tijd om hierbij aanwezig te zijn. Mijn man Henk kent deze familie ook dus gezellig samen op pad! Vervoer werd voor ons geregeld en zo werden we ‘s morgens niets vermoedend opgehaald door Corine van Es van muziekvereniging Hollandia. Bij aankomst stapte ik de NH kerk in Sneek nietsvermoedend binnen en zie tot mijn grote schrik o.a. mijn beste vriendin Els met haar man Pieter uit Waarde (Zeeland), onze dochter Vera, bestuursleden, familie en vele andere bekenden zitten. Tjalda de Witte-la Roi van de gemeente stapt op mij af en feliciteert mij: `Ja Janny, jij krijgt dit jaar ook een lintje´ Je snapt al dan sta je even met de mond vol tanden. Ik heb geen minuut enig vermoeden gehad en wat er dan door je heen gaat, als er voor jou een stoel is gereserveerd op de eerste rij, is niet te beschrijven. Het is een onvergetelijke ervaring geworden. Na afloop was er in de kerk tijd voor een persoonlijke felicitatie en een kopje koffie met oranjekoek. Vervolgens zijn we teruggegaan naar Het Weeshuis in Bolsward. Met een aantal genodigden hebben we gezellig nagepraat en van een heerlijke broodmaaltijd genoten. Het is voor mij en mijn gezin een onvergetelijke en hele mooie dag geworden.

Het begint pas langzaam tot me door te dringen dat er al een jaar over mij gesproken wordt en veel achter mijn rug om is geregeld door met name mijn buurtgenoten Sijke, Bianca en dochter Vera. Ook Folkert en Jitze hadden hun eigen aandeel in deze ‘overval’. Wat hebben jullie een werk verzet om dit lintje voor mij te regelen. Bedankt, bedankt, bedankt! ‘Doe gewoon en gewoon doen’. Het is voor mij zo vanzelfsprekend om voor een ander klaar te staan, te regelen, te organiseren en heb liefst zelf de touwtjes in handen. Dat was woensdag 26 april wel even anders. Het voelt als een warme deken om zo in het zonnetje gezet te worden. Ik geniet nog volop na van de cadeaus, bloemen, kaarten en berichtjes via de mail.

Janny Kole